Winterbanden

Waarom een winterband?

De winterband wordt vooral gebruikt in de maanden november tot en met maart. De autoband is zo samengesteld dat deze tijdens natte en koude dagen meer ondersteuning biedt. Zodra de temperaturen onder de 7 graden Celsius zakken, presteren winterbanden altijd beter dan zomerbanden. Zo blijft het rubber in winterbanden bij lagere temperaturen flexibeler en bevat het profiel meer lamellen, wat een betere grip biedt tijdens het rijden en remmen. Wanneer het buiten koud is, wordt het rubber van je zomerbanden namelijk te hard en verlies je grip op de weg. Een volwaardige winterband heeft een sneeuwvlok – of ijsbergsymbool.

 

Voordelen winterband

  • Meer grip op de weg
  • Betere wegligging
  • Kortere remweg

In een aantal landen zoals Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden verplicht.

 

Profieldiepte winterbanden

Het is belangrijk dat de winterband een goede profieldiepte heeft. Dit zorgt voor een goede wegligging en remprestaties. Wanneer de voorbanden een te lage profieldiepte hebben, zal de remweg langer worden. Als de achterbanden daarentegen een te lage profieldiepte hebben zal de auto eerder in de slip raken. De wettelijke profieldiepte van een winterband is minimaal 1.6 mm. Het is aan te bevelen om niet te wachten tot deze diepte is bereikt. De winterband houdt effect tot 3.5 á 4mm profiel. Het is aan te raden wanneer het profiel van de winterbanden deze diepte hebben bereikt, deze te vervangen.

 

Verschil all-season band en winterband

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook 4-seizoenenbanden (all season). Dit type band is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Hij heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter. De all season band is in staat om goede grip te bieden bij sneeuw. Wegrijden op een helling of vanuit stilstand wordt wel lastiger. Een volwaardige winterband heeft een sneeuwvlok – of ijsbergsymbool. Deze banden zijn getest en mogen deze symbolen voeren. Voor all season banden geldt dat deze niet altijd zijn voorzien van een sneeuwvlok – of ijsbergsymbool. De aanduiding M&S volstaat niet altijd als volwaardige winterband. Ondanks dat de all-seasonband een goede keuze is, adviseren wij altijd een winterband te gebruiken in de winter.

 

Wisselen van je winterband

Wij bieden je een breed aanbod aan winterbanden. Bij aanschaf van een nieuwe set banden en velgen bieden wij gratis montage aan. Heb je al een set winterbanden? Maak dan een afspraak om je set te wisselen. Heb je ook nieuwe velgen nodig? Vraag ons voor meer informatie of kijk bij onze velgen.

 

Opslag winterbanden

AZ Velgen en Banden kan tevens opslag van je banden en/of velgen set verzorgen. Je hebt in dat geval geen omkijken naar uw winterset of zomerset. Tijdens de opslagperiode wordt de set gereinigd, ligt de set niet in het oog en wordt de set gecontroleerd op beschadigingen, slijtage, bandenspanning en balans. Indien gewenst kan de set tijdens de opslagperiode opnieuw worden gebalanceerd.

 

Winterbanden merken:

AZ Velgen en Banden biedt diverse bandenmerken aan. Kijk op onze pagina voor A-merk autobanden en budget autobanden.

 

Lees ook veelgestelde vragen over winterbanden:

 

Bekijk direct alle banden >>

Toegevoegd aan uw winkelwagen

terug naar boven