Winterbanden FAQ

Hieronder staat een overzicht van de meest gestelde vragen omtrent winterbanden.

 

Gaat mijn brandstofverbruik omhoog bij het rijden met winterbanden?

Bij de meeste winterbanden zal de auto iets meer brandstof verbruiken dan dat de auto met zomerbanden verbruikt. Doordat een winterband grof profiel heeft (Lamellen in het profiel) is de weerstand hoger en daarmee en hoger brandstof verbruik.

 

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

In een groot aantal landen binnen Europa zijn winterbanden verplicht. Sommige landen hanteren de regel van winterse omstandigheden waar andere landen een periode vaststellen. In geval van schade en/of kunt je (deels) aansprakelijk worden gesteld. Het gebruik van winterbanden tijdens winterse omstandigheden verkleint de remweg en zorgt ervoor dat je minder snel in een slip raakt.

 

Is het sneeuwvloksymbool verplicht op een winterband?

Een volwaardige winterband heeft een sneeuwvlok – of ijsbergsymbool. Deze banden zijn getest en mogen deze symbolen voeren. Voor all season banden geldt dat deze niet altijd zijn voorzien van een sneeuwvlok – of ijsbergsymbool. De aanduiding M&S volstaat niet altijd als volwaardige winterband.

 

Moet ik de bandenspanning van mijn winterbanden aanpassen?

Het is verstandig om de bandenspanning van je winterbanden enigszins te verhogen. Afhankelijk van het merk en model auto dat je hebt, kun je de bandenspanning aanpassen maar meestal kun je een verhoging aanhouden van 0,2 bar. Bij een juiste bandenspanning heb je het meeste comfort en zal de band gelijkmatig slijten. Tevens zorgt een juiste bandenspanning voor een verhoogde veiligheid. Welke bandenspanning jouw auto nodig heeft staat in het instructieboekje van de auto danwel aan de binnenzijde van het brandstofklepje of in de deurstijl van de auto.

 

Moet ik perse vier winterbanden aanschaffen?

Indien je winterbanden aanschaft, raden wij aan om vier stuks winterbanden aan te schaffen. Indien je verschillende profielen hebt zal de auto minder comfortabel rijden en kan de auto zelfs in een slip raken wanneer bijvoorbeeld aan de achterzijde van de auto geen winterbanden zijn gemonteerd.

 

Slijten winterbanden sneller zomerbanden?

Over het algemeen slijt een winterband sneller dan een zomerband. Dit heeft te maken met de samenstelling van het materiaal waarvan de winterband is gemaakt. Omdat een winterband zachter is zal deze een snellere slijtage hebben dan een gemiddelde zomerband.

 

Zijn winterbanden in Nederland verplicht?

Winterbanden zijn in Nederland (nog) niet verplicht. Voor de veiligheid is het wel verstandig om winterbanden aan te schaffen. Tijdens winterse temperaturen of tijdens winterse neerslag heb je een betere grip en raakt de auto minder snel in een slip. In diverse landen is het gebruik van winterbanden verplicht.

Toegevoegd aan uw winkelwagen

terug naar boven